Taiteilija ja käsityöläinen

Tekstiilitaide

Pointillistisia väriharjoitelmia.

Poikkesin viikonloppuna ystäväni Leenan kanssa lahtelaiseen Galleria Aila Seppälään tutustumaan kahden tekstiilitaiteilijan, Helena Vaarin ja Sanna Lappalaisen näyttelyyn. Molemmat ovat taitavia tekijöitä, mutta erityisesti Vaarin konekirjontatyöt saivat meidät huokailemaan ihastuksesta. Värikylläisissä kaupunki- ja henkilökuvissa tapahtui ihme, jota tekstiilitaiteessa valitettavan harvoin nähdään: ilmaisuvoima meni tekniikan ja materiaalien edelle, ja eri taidemuotojen raja hämärtyi!

Olen harrastanut lapsesta asti kuvataidetta, ja vaikka ammattini puolesta kutsun itseäni käsityöläiseksi, tunnen että minulla on taiteilijan sielu. Nuorempana haaveilin kuvataiteilijan urasta, mutta tutustuttuani työhön lähietäisyydeltä, mielessäni kypsyi ajatus yhdistää taiteelliset kyvyt käytännönläheisempään työhön. Niin minusta tuli tekstiilisuunnittelija.

Aina silloin tällöin joku kysyy, enkö voisi tehdä myös tekstiilitaidetta. Tähän mennessä olen vastannut kieltävästi, sillä haluan työkseni suunnitella nimenomaan käyttötuotteita ja nauttia taiteesta harrastuksena. Taiteilija ja käsityöläinen minussa eivät yksinkertaisesti kohtaa niin, että lopputulos tyydyttäisi itseäni ja tuntisin seisovani omalla maaperälläni.

On kuitenkin yksi tekstiilitaiteen muoto, jota haluaisin joskus kokeilla – ryijyn suunnitteleminen. Perinteisellä tekniikalla valmistettu ryijy on mielestäni niin lähellä maalaustaidetta kuin tekstiili voi olla. Ryijyluonnos piirretään tai maalataan paperille, ja nukkasekoitukset syntyvät eri sävyisiä lankoja yhdistellen. Ryijyjä on kudottu kangaspuissa jo keskiajalla, joten itse valmistustekniikka on yksinkertainen. Ja tämä juuri on taiteen tekemisessä parasta: kun tekniikka on täydellisesti hallussa, on mahdollista keskittyä ilmaisuun!

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s