Omaksi iloksi

mallisuoja

Folkki-huopa kudotaan kansanomaisella taalainsidoksella.

Monia mietityttää, mitä maininta ”ei kaupalliseen käyttöön” käsityöohjeiden yhteydessä tarkoittaa. Missä kulkee raja – saako mallia valmistaa vain itselle ja lahjaksi lähipiirille, vai voiko tuotteen tehdä myös tuttavalle materiaalikuluja vastaan?

Käsityölehtien ohjeiden takana ovat useimmiten materiaalien toimittajat, joille uusien mallien julkaiseminen on markkinointikeino. Esimerkiksi kangaspuilla kudottavalla villahuopamallilla lankamyymälä lisää kudontalankojensa menekkiä, ja mitä enemmän kyseistä mallia kudotaan, sitä enemmän lankaa saadaan kaupaksi. Kudonnan harrastaja voi uuden mallin avulla kehittää taitojaan, ja mallin suunnittelijalle maksetaan työstä kertakorvaus.

Koska suunnittelijalla on kuitenkin tekijänoikeudet, ja malli on julkaistu nimenomaan käsityöharrastajien käyttöön, on raja vedettävä johonkin. Laki tekijänoikeuksista ja mallisuojasta on kiemurainen, joten tässä kohtaa kannattaa käyttää maalaisjärkeä.

Omasta mielestäni tuotanto muuttuu kaupalliseksi silloin, kun tekemisen tarkoituksena on ansaita rahaa tai muita vastikkeita. Joidenkin mielestä kaupallista hyötyä on myös se, jos pyytää tuttavaansa valmistamaan mallin itselleen materiaalikuluja vastaan sen sijaan, että ostaisi vastaavan tuotteen kaupasta.

Suurin osa käsityöharrastajista on kuitenkin luovaa ja vaihtelunhaluista porukkaa, joten harva jaksaa suoltaa samaa mallia useampia kappaleita peräkkäin. Yksittäisen kappaleen valmistaminen tuttavan pyynnöstä ei puolestaan taida täyttää rikoksen tunnusmerkkejä, etenkään jos tekijälle ei jää työstä käteen muuta kuin työn ilo.

Olenkin tullut siihen lopputulokseen, että viime kädessä vastuu mallin asiallisesta käytössä on aina tekijällä, tässä tapauksessa käsityöharrastajalla. Jos mallin käyttöoikeudesta on yhtään epävarma, voi kysyä vaikkapa ohjeen laatijan mielipidettä.

Viimeisimmät kudontamallini, villahuovat Folkki ja Svengi, on julkaistu uusimmassa Taito-lehdessä. Toivon, että huopia kudotaan mahdollisimman paljon niin itselle kuin lahjaksikin!

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s