Ammattina yrittäjä

yrittäjän ammattitutkinto

Joskus yksinyrittäjä voi tuntea olonsa pieneksi, ja silloin on kiva saada koulukavereita.

Yritykseni Karkelon perustamisesta tuli viime vuoden lopussa kuluneeksi kahdeksan vuotta. Rekisteröin toiminimen opintojen ohessa vuonna 2004, ja sillä tiellä olen edelleen. Olen kasvanut yrittäjäksi pikkuhiljaa ja oppinut paljon asioita kantapään kautta. Olen myös kirjaimellisesti opiskellut yrittäjyyttä.

Kuulostaa ehkä kummalliselta, mutta yrittäjäksikin voi kouluttautua oppisopimuksella. Yrittäjän ammattitutkintoon tähtäävä koulutus kestää noin puolitoista vuotta, ja kuten oppisopimuksen henkeen kuuluu, käytännön oppiminen hoituu työpaikalla eli omassa yrityksessä. Opiskeluaikana täsmennetään omaa liikeideaa ja laaditaan liiketoimintasuunnitelma tai päivitetään jo olemassa olevaa suunnitelmaa. Lisäksi Opetushallituksen määrittelemissä yrittäjän ammattitutkinnon perusteissa vaaditaan, että liiketoimintasuunnitelmaa myös toteutetaan käytännössä. Itse puhuisin kyllä mieluummin liiketoiminnan harjoittamisesta tai työskentelemisestä omassa yrityksessä, sillä harva ajattelee esimerkiksi asiakkaita palvellessaan tai kuitteja kirjanpitoon lähettäessään, että ”toteutanpa tässä liiketoimintasuunnitelmaani”.

Tietopuolisesta koulutuksesta vastaa yleensä ammatillinen aikuiskoulutuskeskus. Lähiopetuspäivinä käydään läpi markkinointiin, talouteen ja tuotantoon liittyviä asioita, joita jokainen yrittäjä joutuu muutenkin pohtimaan. Kirjalliset tuotokset, kuten liiketoimintasuunnitelma, tehdään omalla ajalla ja toimitetaan yrityselämän asiantuntijoista koostuvan raadin arvioitavaksi sitä mukaa, kun opiskelija haluaa osoittaa osaamisensa varta vasten järjestetyissä tutkintotilaisuuksissa.

Opintojen aikana yrittäjän tukena on myös henkilökohtainen ohjaaja eli kokeneempi yrittäjä, jonka kanssa keskustellaan yrittäjyyden haasteista, käydään läpi lähiopetuspäivien välillä mieleen nousseita kysymyksiä ja huolehditaan siitä, että opinnot etenevät suunnitelmien mukaan. Ohjaaja voi olla kuka tahansa opiskelijan valitsema yrittäjä joko omalta alalta tai aivan toiselta alalta riippuen siitä, millaista opastusta eniten tarvitaan. Ystävää tai perhetuttua tähän tehtävään ei välttämättä kannata valita, sillä heiltä saa neuvoja yleensä muutenkin!

Ahkeran opiskelun ja hyväksytysti suoritetun näyttötutkinnon päätteeksi opiskelija saa käteensä tutkintotodistuksen. Lähes poikkeuksetta yrittäjäopiskelijat ovat kuitenkin sitä mieltä, että todistus on vain sivutuote, joka hautautuu saman tien kaappien kätköihin. Paras palkinto on se, että on saanut säännöllisesti tavata muita samassa tilanteessa olevia kollegoja, saada palautetta työstään ja ylipäätään hengähtää hetken koulun penkillä.

Kaksi vuotta sitten huomasin, että minullakin voisi olla annettavaa aloitteleville yrittäjille. Liityin Tampereen seudun ammattiopiston oppisopimuskeskuksen ohjaajapankkiin, josta ammattitutkinnon suorittajat voivat valita itselleen ohjaajan. Nyt olen luotsannut opintojensa päätökseen Onnia Fabricin Annin, ja tänä vuonna tapaan noin kerran kuussa Fantastisen Norsun Inkan. Molemmat ovat nuoria tamperelaisyrittäjiä, jotka ovat päässet ammatillisella urallaan jo mukavasti siivilleen.

Oman yrityksen perustaminen on tänä päivänä lähes ainoa varma keino työllistyä käsi- ja taideteollisuusalalle. Hyvä liikeidea kyllä kantaa, etenkin jos on valmis paiskimaan töitä muulloinkin kuin virka-aikana. Yrittäjäksi ryhtymistä ei kannata pelätä, sillä tukea on kyllä saatavilla, jos on valmis ottamaan sitä vastaan. Mielestäni meidän pienyrittäjien kannattaa pitää yhtä ja kannustaa toisiamme niin ylä- kuin alamäessäkin. Vielä vuosituhannen alussa, aloittaessani tekstiilialan opintoja, yrittäjyys oli minulle tuntematon käsite. Nyt saan jakaa yrittämisen iloa niin vanhojen kuin uusienkin yrittäjien kanssa.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s