Taidon ja käsityön viikko

Pieni käsityö kulkee vaikka taskussa. Kuvassa miniatyyreihin erikoistuneen Elise Rasehornin kirjoma tulitikkuaski.

Pieni käsityö kulkee vaikka taskussa. Kuvassa Modus ry:n myyjäisistä mukaan tarttunut tulitikkuaski.

Ensi viikolla, 8.-14.huhtikuuta, vietetään Taidon ja käsityön viikkoa. Teemaviikko on osa Käsityön juhlavuotta, ja sen tarkoituksena on nostaa esille suomalaista käsityötaitoa ja -kulttuuria. Sunnuntaina juhlittavan Taidon nimipäivän kunniaksi Käsi- ja taideteollisuusliitto Taito ry sekä tekstiiliopettajien liitto TOL ja Teknisten aineiden opettajat TAO haastavat kaikki mukaan tekemään käsitöitä. Työn tiimellystä ja omia luomuksia voi esitellä esimerkiksi Taidon ja käsityön viikon Facebook-sivulla.

Viikon huomiota herättävimmät tapahtumat järjestetään Helsingissä ja Tampereella. Maanantaina 8.4. kello 16.00 Helsingin päärautatieasemalla, keskiviikkona 10.4. kello 17.15 Tampereen Koskikeskuksessa ja torstaina 11.4. klo 14.00 kirjastotalo Metsossa nähdään ufoja eli tunnistamattomia esineitä. Siis keskeneräisiä käsitöitä, jotka voivat olla vasta aloitettuja tai jo vuosia sitten unohdettuja. Ufo-tapahtumassa raakileet nostetaan julkisuuteen, ja ne saatetaan loppuun yleisön kannustuksella! Tai jos ei nyt ihan viimeistä pistoa tai hiontaa myöten valmiiksi, niin ainakin sen verran eteenpäin, että työtä on taas mukava jatkaa. Tempauksiin voi tulla myös ilman omaa käsityökoria tai työkalupakkia, sillä ufojen ihmettelemisen ohella kuka tahansa voi pujotella omat neulanpistonsa Helsingin ja Tampereen yliopistojen opettajaopiskelijoiden jättikokoisiin kirjontatöihin.

Huhtikuussa on myös mahdollista äänestää omaa suosikkia Käsityö elämässä -lyhytelokuvakilpailun finaalisteista. Videot löytyvät Käsityön juhlavuoden sivustolta, ja äänestysaikaa on huhtikuun loppuun asti. Kymmenessä noin kolmen minuutin mittaisessa elokuvassa osallistujat esittelevät käsityön merkitystä omassa elämässään. Mukana on niin piirrosanimaatiota, mustavalkoista mykkäfilmiä kuin kahvimainoksen henkeen tehtyä dokumenttiakin, ja tuleepa jostain mieleen myös vanha kunnon Koulu-tv. Kannattaa katsoa!

Taidon ja käsityön viikkoa vietetään tietysti myös Taito ry:n käsityökeskuksissa. Yhteisenä teemana ovat nauhat ja nyörit, joiden tekemistä opetetaan työpajoissa eri puolilla maata. Esimerkiksi Turun Taitokeskus Juseliuksessa voi kokeilla perinteisten pirta- ja lautanauhojen kudontaa, Tampereen Verkarannassa rannekorujen punontaa metallipaperinarusta ja Oulun Maakarissa avainketjun valmistusta pullonyöritekniikalla, koruja viikinkipunonnalla ja rannekkeita korinpohjaneuloksena. Aikataulut ja ilmoittautumisohjeet löytyvät käsityökeskusten omilta verkkosivuilta. Monissa keskuksissa on esillä myös mielenkiintoisia näyttelyjä, ja ovet ovat toki avoinna ihan vaan toimintaan tutustumistakin varten.

Käsityön iloa kaikille!

Mainokset

Yksi ajatus artikkelista “Taidon ja käsityön viikko

  1. Kuvatekstiin oli lipsahtanut virhe, pahoittelut siitä! Modus ry:n myyjäisistä jokunen vuosi sitten ostamani tulitikkuaski ei nimittäin ollutkaan kollegani Elise Rasehornin käsialaa. Sen sijaan Elisen ja hänen tyttärensä Reetan pikkuruisia taidonnäytteitä voi maistella miniherkkushopissa osoitteessa http://r-wdesign.com/delicacyshop.html . Näillä herkullisen näköisillä leivonnaisilla sopii juhlistaa vaikka juuri alkanutta Taidon ja käsityön viikkoa!

    Ps. Olisi mukava kuulla, kuka tuon miniatyyrikokoisen ristipistotyön on loihtinut.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s