Kantoliina

kantoliina miehelle

Joonas ja Vilho-vauva testaamassa Päivänsäde-kantoliinaa.

Muotoilijalle on aina riemuvoitto, kun hän pääsee hyödyntämään ydinosaamistaan. Siis suunnittelemaan juuri niitä tuotteita, joissa on parhaimmillaan, tai joiden suunnittelemisesta on pitkään haaveillut. Usein tilaustyöt ovat kuitenkin sen luonteisia, että työstä vain murto-osassa pääsee toteuttamaan itseään, ja loput on valmiiksi määritellyillä ehdoilla puurtamista. Eikä siinä mitään, ainakin itseäni viehättää tilaustöissä nimenomaan se, että joku muu asettaa minulle rajat, joiden sisällä saan työstää ideoitani käyttökelpoiseen muotoon. Jos kuitenkin saisin valita kaikista tekstiilisuunnittelijan töistä sen mieluisimman, suunnittelisin vain kankaita. Siis metrikankaita, joita kudotaan kymmenen, sata tai vaikka tuhat metriä.

Kuluneen vuoden aikana olen suunnitellut paljon malleja käsityölehtiin. Useimmiten mallit ovat olleet perinteisiä sisustustekstiilejä kuten huopia, kaitaliinoja ja saunapyyhkeitä. Vaikka kuosit ja värit vaihtuvat ja uusia materiaalejakin tulee aina silloin tällöin markkinoille, niin tuntuu, että tuotteet ovat aina enemmän tai vähemmän uusintoja aiemmista. Tietyntyyppiset työohjeet yksinkertaisesti uppoavat kudonnan harrastajiin, ja toisaalta yksinkertaiset perusmallit antavat heille mahdollisuuden käyttää toteutuksessa myös omaa luovuuttaan. Itse ajattelenkin, että käsityömalli on ennen kaikkea inspiraation lähde, ja tehtäväni mallien suunnittelijana on auttaa sitä pulppuamaan.

Ideasta toteutukseen

kantoliinakangas

Kantoliina kangaspuilla.

Viime syksynä omaan mieleeni pulpahti aivan uusi idea. Tuote itsessään oli niinkin yksinkertainen kuin vauvankantoliina, mutta siinä saisin yhdistää monta mieluista asiaa: taustatutkimuksen, kuosi- ja värisuunnittelun sekä kankaan tuotekehityksen. Liinojen ompeluohjeita on maailma pullollaan, mutta suomenkielisiä kudontaohjeita ei ainakaan minun silmiini ollut aiemmin osunut. Niinpä tarjosin ideaa yhteistyökumppanilleni Tekstiiliteollisuudelle.

Sovimme Tekstiiliteollisuuden toimitusjohtajan Sirpa Starkin kanssa, että suunnittelen heidän käsityömallistoonsa kantoliinan, jossa panostettaisiin raikkaaseen ulkonäköön, mutta myös teknisiin ominaisuuksiin. Kangas joutuu nimittäin käytössä melkoiselle rasitukselle. Sen on kestettävä venytystä ja hankausta, joustettava vinoon ja oltava konepestävä. Hyvä liina on lisäksi kevyt, hengittävä ja ihoa vasten pehmeä. Itselläni ei ollut entuudestaan kokemusta kantoliinoista, joten etsin taustatietoa internetistä. Kuvauksia liinojen materiaaleista, malleista ja sidontatavoista löytyikin helposti, sillä kantoliinan käyttäminen on 2000-luvun aikana kasvattanut tasaisesti suosiotaan.

kotimainen kantoliina

Ohut ja hengittävä materiaali on Annan mieleen.

Kantoliinaprojekti oli työläs, mutta antoisa. Kun kaikki yksityiskohdat olivat kohdallaan, varsinainen mallikappale syntyi lopulta nopeammin kuin olin ajatellut. Liinaa kutoessa treenasin nopeutta ja otin välillä sekuntikellolla aikaakin. Ei sillä, että nopeus olisi kudontahommissa valttia, mutta ammattilaiselle se ei ole pahitteeksikaan. Hassua muuten, että jokaisessa kudonnaisessa ensimmäinen puolitoistametrinen tuntuu olevan kaikkein työläin. Kun sen rajan yli pääsee, mielentila muuttuu kärsimättömästä levolliseksi.

Päivänsäde-kantoliinan ohje on julkaistu viime viikolla ilmestyneessä Taito-lehdessä. Auringonkeltaista liinaa pääsivät ensimmäisenä testaamaan Vilho, Anna ja Joonas – lämmin kiitos vielä mainioille malleille!

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s