Kohtaamisia kollegojen kanssa

Tienaako käsityöllä leivän ja vähän voitakin sen päälle? Muun muassa tässä ikuisuuskysymyksessä riittää puitavaa.

Olen jo pitkään haaveillut keskustelufoorumista, jolla käsi- ja taideteollisuusalan yrittäjät voisivat vaihtaa ajatuksiaan. Onneksi samanlaisia ajatuksia on ollut muillakin, muun muassa Otto Aanmaalla, joka on ryhtynyt tuumasta toimeen ja perustanut Suomen käsityöyrittäjät -sivuston. Sivustolta löytyy Facebook-linkit sekä kaikille avoimeen ryhmään että käsityöyrittäjien omalle keskustelupalstalle. Lisäksi sivuille on koottu käsityöläisten yhteystietoja ja lista käsityöyrittäjien ylläpitämistä blogeista.

Käsityö elämässä -sivustolla Otto kertoo, mikä sai hänet perustamaan Facebook-ryhmän. Pääsyynä oli puhumattomuus, tai paremminkin halu päästä siitä eroon. Otto haluaa kannustaa käsityöläisiä jakamaan toisilleen tietoa, josta ollaan perinteisesti vaiettu. Saattaa kuulostaa kummalliselta, mutta yksi tällainen asia on yrittäjyys. Oton mukaan yrittäjä-sana on käsityöläisille suorastaan tabu, vaikka tätä nykyä valtaosa ammattimaisesti toimivista käsityöläisistä on yrittäjiä. Myös Otto itse on yrittäjä. Vaimonsa Annen kanssa hän valmistaa Aanmaa-merkkisiä laukkuja, jotka kaikki myös myydään oman yrityksen kautta.

Seuraa vailla?

Suurin osa käsi- ja taideteollisuusalan yrittäjistä työllistää vain itsensä. Osa työskentelee kotona, osalla on työhuone kodin ulkopuolella. Jos työtilat eivät sijaitse useamman käsityöläisen muodostamassa yhteisössä, voi jäädä helposti kaiken ammattiin liittyvän sosiaalisen elämän ulkopuolelle. Yksin puurtaessa ei välttämättä edes huomaa, että juttutuokiot muiden yrittäjien kanssa voisivat olla tarpeen oman jaksamisen, mutta myös yrityksen kehittymisen kannalta.

Minulla on käynyt tuuri, sillä Pyynikin trikootehtaalla työskentelee paljon samanhenkistä porukkaa. Olen tutustunut muun muassa vaatturi Anne Äikkääseen, ompelija Ulriika Paanaseen ja muotoilija Kaisa Maansaloon. Tavaksemme on tullut tekstailla toisillemme spontaaneja kahvikutsuja, sillä jokainen tulee ja menee miten sattuu, ja näin ollen ennalta sovitut vierailut aiheuttaisivat vain päänvaivaa. Meininki on muutenkin aika rentoa, ja kaikki puheenaiheet ovat sallittuja. Yleensä kuitenkin puhutaan työstä… Kumma juttu!

Käsityöläisten Facebook-ryhmän keskusteluihinkin olen päässyt jo mukavasti sisään. Viimeisen kahden viikon aikana on juteltu muun muassa materiaalien hankintapaikoista, tuotteiden palautusoikeudesta, kirjallisten sopimusten tärkeydestä ja monesta muusta kaikkia käsityöyrittäjiä enemmän tai vähemmän koskettavasta aiheesta.

Suomen käsityöyrittäjätRyhmän aktiivisimmat jäsenet suunnittelevat myös ensimmäistä yhteistä myyntitapahtumaa. Graafisen suunnittelijan Susanna Mattheiszenin ideoima Käsityökortteli nousee Helsingin Narinkkatorille lauantaina 31. elokuuta, ja on avoinna kello 10-18. Toivotan kaikille osallistujille reipasta talkoohenkeä! Raportoittehan tunnelmia kuvin ja sanoin.

Mainokset

2 ajatusta artikkelista “Kohtaamisia kollegojen kanssa

  1. Hei, lisäsin blogisi käsityöyrittäjien blogiin. Ilmoittele minulle jos ei niin sopisikaan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s