Kilpailusäännöt kuntoon

mattosuunnittelu

Huolimattomasti laadituissa kilpailusäännöissä ei ole päätä eikä häntää.

Tekstiilialan suunnittelukilpailuja on todella harvoin, ja siksi olin innoissani saadessani tiedon Anttilan ja Kodin Ykkösen järjestämästä mattokilpailusta. Kilpailutehtävänä on suunnitella käsin kudottava matto tavarataloissa myytävään Anno-mallistoon. Uusi Anno-klassikko, kuten osallistumisohjeissa vaatimattomasti ilmaistaan. Palkintokin oli houkutteleva: viisituhatta euroa. Ei nyt ihan puhtaana käteen, mutta kuitenkin.

Kuultuani kilpailusta minäkin aloin ideoida uusia mattomalleja. Säännöt luin ylimalkaisesti läpi, ehtisihän niihin tutustua myöhemminkin. Ajattelin, että voisin työstää mattokuoseja syksyn mittaan muiden töiden ohella. Hieman epäselvää tosin oli, odottaako kilpailun järjestäjä kuosiluonnoksia, teknistä piirustusta vai valokuvaa maton protokappaleesta. Suunnitelman muotoa ei nimittäin ole ilmoitettu säännöissä, eikä kilpailun aikana ole mahdollista esittää tarkentavia kysymyksiä.

Kilpailuajan ja mahdollisen verkossa järjestettävän yleisöäänestyksen päätyttyä valitaan finalistit, joiden tulee pyydettäessä toimittaa tuotantokelpoiset originaalit viiden arkipäivän kuluttua valinnasta. Loppukilpailussa mukana olevien töiden määrää ei ole ilmoitettu ennakkoon. Näiden finalistien joukosta tuomaristo valitsee yhden voittajan, joka saa rahapalkinnon ja näkyvyyttä kilpailun järjestäjän sähköisessä ja painetussa markkinointimateriaalissa.

Kaikki oikeudet pidätetään

Onneksi en ehtinyt tarttua siveltimeen, sillä parin viikon kuluttua kilpailun alkamisesta Teollisuustaiteen liitto Ornamon viikkotiedotteessa oli Anno-kilpailua koskeva tiedote. Joku tarkkasilmäinen jäsen oli käynyt kilpailuehdot minua paremmin läpi, ja huomannut niiden olevan erittäin kyseenalaiset. Tässä vaiheessa tutustuin kilpailun sääntöihin itsekin. Niissä sanotaan muun muassa näin:

mattosuunnittelukilpailu

Valkoinen matto olisi taatusti ajaton.

”Osallistumalla kilpailuun kukin osallistuja siirtää kaikki kilpailutyöhön liittyvät tekijän-, malli- ja muut immateriaalioikeudet kilpailun järjestäjälle. Kilpailun järjestäjällä on oikeus muokata kilpailuun osallistunutta kilpailutyötä kilpailun jälkeen ja käyttää kilpailuun osallistuneita töitä rajattoman ajan hyväkseen kaikissa tuoteryhmissä.”

”Kilpailun järjestäjä pidättää oikeuden muuttaa näitä ehtoja, myös jättää voittaja valitsematta.”

Ehto koskee kaikkia kilpailuun osallistuvia, ei vain voittajaa. Jokainen suunnittelualalla toimiva varmasti ymmärtää, mitä tämä sanasta sanaan tulkittuna tarkoittaa. Saman voisi muotoilla myös näin: osallistumalla kilpailuun luovut oikeudestasi käyttää mallia missään muussa tuotteessa, ja vaikka voittoa ei tulisikaan, kilpailun järjestäjä voi hyödyntää työtäsi ikuisesti ilman korvausta.

Tulkinnan vapaus

Suunnittelijoiden oikeuksia polkevista kilpailuehdoista närkästyneenä päätin kirjoittaa kilpailun järjestäjälle sähköpostia, jossa kerroin, mitä mieltä olen asiasta. Seuraavana päivänä sain Anttilan viestintä- ja vastuullisuuspäällikkö Helena Frilanderilta vastauksen:

”Yksiselitteisillä kilpailusäännöillä tavoitellaan sekä kilpailun aikana että mahdollisesti kilpailun jälkeen esiin tulevia epäselvyyksiä. Noudatamme hyviä liike-elämän käytäntöjä sekä tapoja – myös niiden kilpailijoiden kohdalla, jotka eivät kilpailussa mahdollisesti menesty. Mikäli kilpailutöiden joukosta löytyy voittajan lisäksi muita toteuttamiskelpoisia töitä, keskustellaan näiden kilpailijoiden kanssa hyvien liiketapojen mukaisesti kilpailutyön käytöstä. Jokainen kilpailija päättää halukkuutensa osallistua kilpailuun. Kilpailun voittajan kanssa teemme kilpailun päätyttyä tiivistä ja rakentavaa yhteistyötä. Tuomme reilusti esiin voittajan sekä huolehdimme siitä, että hän saa näkyvyyttä ja julkisuutta mediakanavissamme; sekä pyrimme tukemaan voittajaa hänen urallaan.”

Kiitin nopeasta vastauksesta, ja mielessäni kiitin myös siitä, että saan ihan itse päättää osallistunko kilpailuun vai en. Päätin noudattaa Ornamon suositusta ja olla osallistumatta. Jäin kuitenkin miettimään, mitä hyvät liike-elämän käytännöt ja tavat tässä kohtaa tarkoittavat. Entä miksi kilpailua ei ole jo alun alkaen järjestetty niin, että myös osallistujien oikeudet tulisivat huomioiduksi? Onko tällaisella jälkikäteen annetulla ilmoituksella mitään merkitystä, kun kilpailija on kuitenkin ehdotusta lähettäessään sitoutunut noudattamaan säännöissä mainittuja ehtoja?

Reilussa kilpailussa kaikki ovat voittajia
säännöt

Yksiselitteiset säännöt eivät jätä tulkinnan varaa.

Parhaimmillaan suunnittelukilpailut voivat hyödyttää kaikkia osapuolia; niin kilpailun järjestäjää, voittajaa kuin palkintosijojen ulkopuolelle jääneitäkin. Kilpailun myötä järjestäjä saa valita valtavasta määrästä ehdotuksia parhaat päältä, voittaja saa rahapalkinnon ja töitä mallin tuotantokuntoon työstämisen parissa, ja muut osallistujat saavat julkisuutta tai ainakin uusia ideoita omiin tuleviin töihinsä.

Mielestäni yksiselitteiset säännöt ovat sellaiset, joissa ei ole tulkinnan varaa. Tällaisten laatiminen on suunnittelukilpailuissa mutkikasta, mutta ei ymmärtääkseni mahdotonta. Olisi hyvä, jos kilpailusääntöjä olisi jo alusta alkaen laatimassa myös kilpailua koskevan alan, esimerkiksi tässä tapauksessa muotoilualan, edustajia. Tällöin kaikkien oikeudet toteutuisivat, ja mikä tärkeintä, kilpailuun saataisiin mukaan mahdollisimman paljon osallistujia.

Mainokset

4 ajatusta artikkelista “Kilpailusäännöt kuntoon

  1. Erittäin hyvä postaus aiheesta, jota itsekin olen pähkäillyt. Lopputulemana päätös olla sekaantumatta koko kilpailun. Onneksi Ornamo meitä jäseniään asiasta jo tiedotteessaan varoitteli. Mielenkiinnolla kuitenkin odotan, millaisia ehdotuksia kilpailuun lähetetään.

  2. Kiitos kommenteista! Varmasti moni on jo ehtinyt osallistua kilpailuun, joten toivotaan että näitä luovan työn tuloksia kohdellaan asianmukaisella tavalla. Onneksi meillä muotoilijoilla on takanamme aktiivinen liitto. Jatkossa luen Ornamon viikkotiedotteen vielä entistäkin tarkemmin!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s