Lumoavat raanut

Elsa Montell-Saanio

Raanut Joulusaunassa, Paimenessa ja Elonkorjuun aikaan. 1976. Kuva: Matti Saanio, Arktinen horisontti.

Lainasin kirjastosta Pirkko Tenkaman ja Sisko Ylimartimon kirjan Arktinen horisontti ja luin sen yhdeltä istumalta. Kirja kertoo tekstiilitaiteilija Elsa Montell-Saanion elämäntyöstä. Rovaniemellä vuonna 1925 syntynyt Montell-Saanio tunnetaan erityisesti värikylläisistä raanuistaan, joita on ollut esillä lukuisissa näyttelyissä eri puolilla maailmaa. Raanuja eli ohuella villalangalla kudottuja perinnetekstiilejä on valmistettu Suomessa 1600-luvulta alkaen. Montell-Saanion omaleimainen tyyli ja vahva taiteellinen näkemys nosti viime vuosisadan puolen välin jälkeen raanut aivan uudelle tasolle, moderniksi taiteeksi abstraktien ryijyjen rinnalle.

Montell-Saanion suunnittelemat raanut valmistettiin Oikaraisten kylällä omassa Lapin raanu -nimisessä kutomossa. Puolisonsa, valokuvaaja Matti Saanion kanssa hän hankki yhteisen näyttely- ja myyntitilan, Raanupirtin. Vanhasta hirsitalosta tuli suosittu turistikohde, johon tuotiin myös valtiovieraita suomalaista tekstiilitaidetta ihailemaan. Montell-Saanio oli taiteilija, mutta myös itsenäinen yrittäjä, ja siten sodanjälkeisen jälleenrakentamisen aikana todellinen uranuurtaja. Tutkija Heli Tuovinen tekee hänen taiteestaan parhaillaan väitöskirjaa Lapin yliopistossa.

Pohjoista kauneutta

Taidetekstiili

Jäämeri. 1964. Kuva: Matti Saanio, Arktinen horisontti

Arktinen horisontti avasi minulle aivan uuden näkökulman raanuihin. Olen ollut niiden estetiikasta kiinnostunut jo pitkään, mutta Elsa Montell-Saanion huikean hienot kuvaukset erilaisten värisävyjen ja sommittelujen luomista tunnelmista saivat minut suorastaan hurmioon. Hän maalailee sanoilla yhtä taitavasti kuin väreilläkin, ja kertoo esimerkiksi Varangin vuonolla ideoidun Jäämeri-raanun synnystä näin:

”Minulla ei silloin ollut ollenkaan piirustusvehkeitä mukanani, vaan niinkö syvennyin siihen, millä tavalla se matala merivesi lähtee, menee yhä syvemmäksi, syvemmäksi, syvemmäksi, ja miten se kohtaa horisontin, sen raskaan harmaan taivaan, joka todella oli aika pilvinen, että siinä ei ollut valoa, mutta leppoisa, märkä kevätpäivä.”

Raidoissa elämän kirjo

Raanuista puhuttaessa viitataan yleensä kudonnaiseen, jota hallitsee vaakaraidoitus. Ruudullisten, pitkittäisraitaisten ja kuviollisten raanujen voidaan katsoa olevan raanujen alalajeja ja niistä käytetäänkin omia nimityksiään peilikäs, silmikkoraanu, ruuturaanu, vakoraanu ja vippelä.

Perinnekangas

Riihitanssi. 1976. Kuva: Matti Saanio, Arktinen horisontti

Elsa Montell-Saanion raanuissa kuvio syntyy raitaryhmistä. Pintaa rikkoo välillä pieni ruudutus, mutta yleisilme on staattinen. Aihepiiri käsittää monenlaisia asioita taiteilijan omista lapsuus- ja nuoruusmuistoista klassiseen musiikkiin, saamelaismytologiaan, arkisiin askareisiin ja juhlapyhiin. Riihitanssi-raanuaan Elsa kuvailee seuraavasti:

”Pannaan koreasti, niinku sanotaan. Siinähän on semmoset maahiset värit. Hyvin tuommoset tummat ja maanläheiset värit olemassa. Siinä on uuden saappaan väri. Ajattelin kuinka jollain renkipojalla on uudet saappaat, narisevat saappaat ja siksi tuo väri, se keltaisen nahan väri, jonka otin siihen vähän niinkö joka raitaan jossakin pilkahtamaan.”

Raanu

Rakotuli. 1948. Kuva: Matti Saanio, Arktinen horisontti

Myös Rakotulen syntytarina on mielenkiintoinen:

”Tutkin takkatulen liekkiä aika kauan, mietin, mietin sitä millä tavalla se sininen ja violetti väri siinä liekkiin oikeastaan syntyy ja heitin sinne tuleen kaikenlaista materiaalia, erilaisia papereita, huomasin, että eri paperi palaa eri tavalla ja tuota – ehkä joku tuommonen painomuste ja muu aine, joka siinä paperissa oli, niin se anto erilaisen valon ja kuiva koivuhalko palo eri tavalla ku semmonen hiukan lahonnut koivuhalko.”

Värien voima

Värien käyttäjänä Montell-Saanio on poikkeuksellisen lahjakas. Hän saa sävyt sointumaan yhteen, vaikka niiden yhdistelmät tuntuisivat rikkovan kaikkia väriopin sääntöjä. Kuitenkin, sävyjen ollessa viritetty juuri oikealle lämpö- ja tummuuasteelle, vierekkäin solahtavat luontevasti niin vastavärit kuin murretut ja pastellitkin. Hän on myös värjännyt lankojaan itse ja täydentänyt näin väripalettiaan valmislangoista puuttuvilla sävyillä.

Seinätekstiili

Kaukainen ranta. 1974. Kuva: Matti Saanio, Arktinen horisontti

Montell-Saanion tapa tutkia ympäristöä värien kautta ja puhua väreistä kolahtaa sisimpääni. Olen aina kokenut värit jotenkin fyysisesti, osaamatta sen kummemmin eritellä tuntemuksiani. Mikään väri ei kuitenkaan ole yksin miellyttävä tai epämiellyttävä, vaan sen kokee aina suhteessa vallitseviin olosuhteisiin: ennen kaikkea valoon, vieressä oleviin sävyihin ja pintastruktuuriin. Raanuissaan Montell-Saanio on päässyt asian ytimeen, ja saanut mitä erikoisimmat väriyhdistelmät kertomaan yhteistä tarinaa.

Lähde: Tenkama Pirkko & Ylimartimo Sisko 1998 Arktinen horisontti. Helsinki. Akatiimi.

Mainokset

9 ajatusta artikkelista “Lumoavat raanut

 1. Hei! Ihanaa, että kirjoitit Elsa Montell-Saanion raanuista. Olen itsekin lukenut tuon kirjan aivan lumoutuneena. Tämän tekstiilitaiteilijan suhde luontoon on todella läheinen ja hänen kykynsä tulkita havaintojaan ja tuntojaan väreinä aivan ainutlaatuinen.

 2. Onpa kiinnostava kirjoitus! Mua koskettivat nämä nyt myös, erityisesti värien, sommitelun ja kielen (raanujen nimet ja avaavat tekstit) yhteys. Raanujen nimet todellakin avaavat ja avartavat itse töitä, samoin kuin nuo niistä kertovat tekstit. Aivan kuten taidenäyttelyssä parhaimmillan! Taidan lainata Arktisen horisontin itsekin.

 3. Hei Sairion tytöt! Kiva kuulla, että Elsa Montell-Saanion raanut herättävät teissäkin innostusta. Olisipa mukavaa, jos taiteilijan kokoelmissa olevat raanut syntytarinoineen lähtisivät joskus näyttelykiertueelle tänne Etelä-Suomeen. Näistä saisi upean kokonaisuuden!

 4. Sain juuri tietää, että Rovaniemellä vietetään 17.2.-23.2. Arctic Design Weekia ja osana sitä Taito Shopissa järjestetään Elsa Montellin raanuista koottu näyttely. Raanut ovat lainassa rovaniemeläisen Maarit Jauhosen kokoelmasta. Avajaiset ovat maanantaina 17. helmikuuta kello 19, ja ohjelmassa on Heli Tuovisen johdatus aiheeseen. Lisää Elsa Montell-Saaniosta voi lukea joulun alla ilmestyneestä Tavallisen epätavallisia naisia -kirjasta.

 5. Ms. Hynninen, I have been following your blog on WordPress from Frederick, Maryland, USA. I have a very long textile work by Elsa Montell Saanio! My husband’s father was born in Pylkomaki
  in year 1907. His father was Matti Savolainen Leivo and was well known in Finland for his cross
  country skiing and bow hunting. Matti returned to Finland in 1948, and I believe this is when he
  brought back the textile hanging on my wall! I would like to send a photo and her label on the
  back. I do not know when it was made, nor the value. But I do believe this belongs in a museum
  in her home country. Can you help me in any way? We came to Finland in 2006, and still have
  family there, but I did not realize what I had in this piece of art work. I do not speak Finnish nor
  does my husband. Any reply would be greatly appreciated. I will try to find a way to send photos
  of weaving and label on back. Thank you with much sisu, Marsha W. Leivo

 6. Dear Marsha, thank you for contacting me and for your interesting story! I will attempt to find the best place for your valuable textile. If you want to send pictures of the item, please contact me at katja.hynninen@karkelo.com. I’ll get back to you soon!

 7. Katja, thank you so very much for your kind reply. My husband was surprised and happy! I tried to
  send photos but made minor mistake in your address. My husband is so excited he will be replying
  along with the photos. I think he would like to come back to Finland soon with my son, and it will
  be very nice if he can meet up with you. Until a short time from now, best regards, Marsha Leivo

 8. Minulla olisi Montell-Saanion RAKOTULI , AITO Olisin myymässä sen ja toivoisin saavani jotain tietoa hinnasta.

 9. Hei Saara ja kiitos viestistä! Rakotuli-raanu on upea! Oma havaintoni on, että Suomessa vanhoja raanuja myydään tällä hetkellä hyvinkin edullisesti, eli isoista raanuista pyydetään yleensä muutamia kymppejä. Tunnetun suunnittelijan tai valmistajan nimi voi toki nostaa hintaa. Maailmalla suomalaiset raanut alkavat kuitenkin olla arvossaan, ja olen nähnyt esimerkiksi Montell-Saanion raanuista pyydettävän jopa yli neljäsataa euroa. Uskon, että raanujen arvostus tulee ihan lähitulevaisuudessa kasvamaan myös Suomessa, jolloin hintatasokin väistämättä nousee. Onnea kaupantekoon!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s