Kamerakierros Designtorilla

Tampereen Klubilla ja Pakkahuoneella oli toissa viikonloppuna kuhinaa, kun Designtori kokosi yhteen joukon suomalaisia muotoiluyrittäjiä ja jouluostoksilla olevia muotoilun ystäviä. Designtori-tapahtumia järjestää Design on Tampere -yhdistys, jonka tavoitteena on kehittää tamperelaista muotoilu- ja kaupunkikulttuuria. Tänä vuonna torilla oli erityisen mielenkiintoinen kattaus niin sisustustuotteita, vaatteita kuin taidettakin. Sattuneesta syystä pysähdyin ihailemaan erityisesti kankaita ja kudottuja tekstiilejä.

Aluksi löysin itseni Johanna Gullichsenin klassisten ruutukuosien ääreltä juttelemasta tutun myyjän kanssa. Myyjäispöydästä löytyi muun muassa tyynyjä, pöytätabletteja ja kangaskukkaroita. Kaikki Johanna Gullichsenin kankaat kudotaan Suomessa, ja korkea laatu sekä näkyy että tuntuu. Pöydän kulmalla oli myös korillinen Coston hassunhauskoja tupsuhattuja Gullichsenin kankaista ommeltuna. Lipallisen kotsan rinnalle oli tullut myös uutuus, korvaläpällinen metsurinhattu.

Iloisia tunnelmia Johanna Gullichsenin osastolla.

Coston hattuja oli näyttävä kokoelma myös ekologiseen muotiin erikoistuneen Seelen osastolla. Nämä lakit olivat meikäläisen näkökulmasta anonyymejä, toisin sanoen niistä ei löytynyt minkään kangasfirman merkkiä. Coston tuotteethan ommellaan ylijäämäkankaista, ja niissä on usein myös materiaalintoimittajan logo. Monipuolinen kuosi- ja värivalikoima takaa sen, että hattuja löytyy joka makuun.

Coston hattuja löytyi useammalta myyntipisteeltä. Tässä Seelen kokoelma.

Seuraavaksi suunnistin Wool Gertruden kojulle, jossa oli tarjolla raikkaan raidallisia puuvillamattoja sekä suomalaisesta villasta käsin kudottuja huopia ja huiveja. Väriskaala oli suoraan lampolasta eli valkoista, harmaata ja ruskeaa. Siellä täällä pilkahteli kuitenkin heleää vaaleanpunaista, keltaista ja oranssia, jotka olivat peräisin yrittäjän omasta väripadasta. Kerrassaan hurmaava uusi tuttavuus!

Wool Gertruden Anne Tuikkala esittelemässä kutomiansa mattoja ja villahuopia.

Sitten oli vuorossa työhuonenaapurini Salmiak Studion rekki, jossa raanuista ja ylijäämänahasta valmistetut laukut olivat näyttävässä rivissä. Revontuli-mallisto on todella nimensä veroinen, sillä raanulaukkujen kyljet hehkuvat toinen toistaan komeampia sävyjä. Monessa laukussa riippuu hauskana pienenä yksityiskohtana vanha avain – lukkoa saattaa joutua etsimään jonkin aikaa!

Salmiak Studion raanulaukut leiskuvat revontulten väreissä.

Huikeaa kangasilottelua löytyi myös Dead Birds & Lionheartin vaatetangoilta. Dead Birds panostaa kiinnostaviin materiaaleihin, joita heille toimittavat muun muassa sveitsiläiset, itävaltalaiset ja englantilaiset kutomot. Ensimmäisenä silmiini osui punertavan sävyinen kolmikulmion mallinen hartiahuivi, jonka kangas oli peräisin samasta kutomosta kuin Chanelin klassiset ruutukuosit. Dead Birds & Lion Heartin luomuksista löytyi paljon myös säihkyviä brokadeja.

Dead Birds and Lionheartin sädehtiviä leninkikankaita.

Dead Birds and Lionheartin sädehtiviä leninkikankaita.

Gtien elegantteja asusteita oli ihan pakko päästä hivelemään! Sopivasti rajoja rikkovan malliston jacquard-kuvioidut silkkikankaat valmistetaan Italiassa. Huivimaisissa kaulavaatteissa minuun vetosi erityisesti innovatiivisuus ja ajattomuus sekä se, miten nämä kaksi asiaa on onnistuttu yhdistämään toimivaksi käyttötuotteeksi.

Silkin hohtoa Gtien kaulavaatteissa.

Design Boulevardin osastolla huomioni kiinnittyi rullalla olevaan villamattoon. Myyjä avasi maton minulle kuvattavaksi ja kertoi sen olevan Mum’sin mallistoa. Matot suunnitellaan Suomessa ja valmistetaan reilujen periaatteiden mukaan Intiassa. Mum’s tilaa mattomalleja eri suunnittelijoilta, joten kuoseissa riittää valinnanvaraa. Tässä yksilössä oli mustavalkoinen ornamenttikuviointi.

Rouhea villamatto Mum’sin mallistosta.

Paikalle oli saapunut myös Designbox, jonka pöydän kulmalla minua kutsuivat tanskalaisen H. Skjalm P:n  musta- ja sinivalkoiset pyyheliinat. Puuvillapyyhkeiden kuviointina oli klassista kalanruotoa jättikoossa. Tällaista pyyhettä kelpaisi katsella vielä vuosienkin kuluttua!

Kudotuissa H. Skjalm P:n pyyhkeissä on hienostunut kalanruotokuvio. Taustalla Lisa Bengtssonin koirakuosi.

Vähän ennen Designtorin sulkeutumista silmiini sattui vielä Uploud Audion kaiuttimet, joissa oli kirkkaanväriset irtopäälliset. Samalla kun kuvasin särmikkäitä laitteita, juttelimme muotoilijan kanssa kaiutinkankaiden teknisistä ominaisuuksista. Uploud Audion käyttämässä, alkuperältään amerikkalaisessa materiaalissa erityisen mielenkiintoista oli kuitusisältö – kangas on kierrätettyä ja palosuojattua polyesteriä. Tähän puhdaslinjaiseen muotoiluun oli hyvä päättää kierros designtorilla.

Upload Audio verhoaa kaiuttimet skandinaaviseen tyyliin.

Uploud Audio verhoaa kaiuttimet skandinaaviseen tyyliin.

 

Hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta kaikille muotoilun ystäville!

Mainokset

2 ajatusta artikkelista “Kamerakierros Designtorilla

 1. Hei Katja,

  Kiva keskittyä Designtorin jälkeen detaljitasolla myös muiden tuotteisiin! Myyntipäivien aikana muihin ihmisiin ja brändeihin tutustuminen kun on melko satunnaista.

  Puhdaslinjaisen muotoilun takana on pääsuunnittelijamme Tuukka Kingelin. Tuotteen viimeistelyn teemme toki yhdessä.

  Toinenkin tarkennus vielä: kangastamme ei ole millään palosuojamyrkyillä käsitelty. Siinä ei siis ole mitään käsittelyä. Jos näin sanoin, puhuin puutaheinää.

  Kankaan ASTM E84 -mitattu liekin leviämisindeksi (Flame Spread Index, FSI) on A tai 1. Lisätietoja: http://en.wikipedia.org/wiki/Flame_spread

  100 % kierrätyspolyesteria tuo kangas kyllä sijaan on.

  Rauhallista joulua,

  Lassi

 2. Hei Lassi ja kiitos tarkennuksesta,

  Hyvä että kaikki asianosaiset tulevat mainituiksi, eli lämpimät terveiset myös Tuukalle! Kaiutinkankaiden palosuojauksesta meillä ei tainnut Designtorilla olla puhetta, mutta verkkosivuillanne käydessäni panin ilokseni merkille, että käyttämänne polyesterikankaat ovat paloturvallisia. Oletan, että suojaus on lisätty tekstiilikuituun jo sen valmistusvaiheessa, jolloin kuidusta kehrätty lanka ja edelleen langasta kudottu kangas on sekä pesunkestävä että haitta-aineeton. Hienoa, että täsmensit tätäkin asiaa, koska kankaisiin jälkikäsittelynä lisätyt palonestoaineet ovat myrkkyjä, joiden käyttöä kannattaa käyttötekstiileissä välttää.

  Hyvää uutta vuotta ja menestystä yrityksellenne!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s